дом Икономика Актуализират бюджета на Пловдив наесен

Актуализират бюджета на Пловдив наесен

82
ДЯЛ

„Засега бюджетът на Пловдив е добре“. Това заяви заместник-кметът Илия Кирчев след разговор с представители на „Стандарт енд Пуърс“ за кредитния рейтинг на града. Той обаче подчерта, че спрямо миналата година общината отчита загуби от 6,5 млн лева. Около 2,5 млн от тях са загубите от отменени такси за „Синя зона“, детските градини и в подкрепа на бизнеса.

Кирчев изрази надежда в началото на октомври да бъде направен анализ на актуалното финансово състояние на общината и бюджетът да бъде актуализиран.

„Възможно е Общината да получи по-голяма сума от обсъжданата досега в размер на 60 млн евро заем от Европейската Инвестиционна банка. Всяко действие по този заем ще бъде съгласувано с банката“, подчерта Кирчев.

Предстои да бъде изработен и новият План за интегрирано развитие на Общината във връзка с новия програмен период. В него ще намерят място проекти свързани със здравеопазването, „кръговата“ икономика, инфраструктурата.

Кирчев и кметът Здравко Димитров дадоха старт на Проекта за Младежки център на Гребната база, насочен към обучението и социалната адаптация на младите хора. Срокът за изпълнение е 3 години, като се очаква той да обхване 1250 младежи. Стойността на проекта е 2, 53 млн лева, като средставата са осигурени от Норвегия.