дом Криминале Арестуваха двама президентски съветници, претърсват и в Пловдив

Арестуваха двама президентски съветници, претърсват и в Пловдив

114
ДЯЛ

Специализираната прокуратура извършва действия по разследване в кабинета на секретар на президента на Република България. Арестуван за 24 часа е президентският съветник по правните въпроси Пламен Узунов.

При акцията,след получено разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд, се извършват претърсвания и изземвания на два адреса в София и Пловдив по досъдебно производство на Специализираната прокуратура.

В София се претърсва в кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента на Република България. Изземват се документи и книжа, относими към предмета на доказване по делото, както и компютърни конфигурации.

По-късно е задържан и съветникът на държавния глава по сигурността и отбраната Илия Милушев.

Съобщението дойде от Софийската военноокръжна прокуратура. С разрешение на съдия от Военноокръжния съд беше направен по-рано днес обиск и в кабинета на Милушев. От съобщението на прокуратурата става ясно, че той е задържан за 24 часа по разследване за разгласяване на държавна тайна.

Заедно с него е задържан и бивш служител на държавната агенция „Разузнаване“. Той е посочен с инициали М.К.
Твърди се, че след извършена компютърна експертиза на иззет от Илия Милушев телефон е установено, че в него има информация, отнасяща се до Държавната агенция. Той доброволно е предал и четири документа, които според прокуратурата са изнесени нерегламентирано от Държавната агенция „Разузнаване“.

Според Агенцията документите представляват държавна тайна, обяснил е, че ги е намерил в касата, като е поел позицията си при президента, освен това има задържани още две лица, които са свързани с това разследване, посочени са инициали в съобщенията. Те са по-рано обвинени и са с мярка за неотклонение „домашен арест“.

По-рано днес беше задържан за 24 часа отново и бизнесмена Пламен Бобоков. Това е станало по разследването срещу него за търговия с влияние, след като прокуратурата разпространи комуникация на Бобоков с въпросния президентски съветник.