дом Криминале Арестуваха 26-годишен мъж, участвал в телефонни измами в Пазарджик

Арестуваха 26-годишен мъж, участвал в телефонни измами в Пазарджик

325
ДЯЛ

Криминалисти от Пазарджик задържаха мъж, участвал в схема за телефонни измами. От полицията уточниха, че до момента са установени две жертви на престъпни схеми с негово участие. 

На 23 януари в дома на 71-годишен мъж от Пазарджик се обадил непознат, който се представил за следовател. По познатата схема измамникът успял да заблуди пенсионера, че  е служител на реда, разследващ телефонни измами. След около час възрастният мъж хвърлил през терасата на жилището си торбичка със 100 лева и бижутата на съпругата си.

Далеч по-сериозен е случаят с 69-годишна пазарджиклийка. Схемата на телефонната измама била същата, но жената се оказала далеч „по-усърдна“ в събирането на средствата. Тя отишла до клон на местна банка, откъдето успяла да изтегли от личната си сметка 28 000 лева. Жертвата оставила парите под пейка в кварталния парк.

Междувременно след получаване на сигнали за случилото се, както и за множеството опити за телефонни измами служители на сектор „Криминална полиция“ при районното управление в Пазарджик сформирали екипи за разследване и анализиране на всеки случай. 

Те успели да установят посредника, който вземал парите. Задържан е 26-годишен пазарджиклия. 

Работата на разследващите продължава. По случая се води полицейско производство под наблюдението на Районната прокуратура в Пазарджик.

Продължава и активната разяснителна кампания за превенция на телефонните измами, която обхваща цялата област. Тя бе разпоредена от директора на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев и цели насочване на вниманието на гражданите към зачестилите случаи на престъпления от подобен род.