дом Култура Артисти настояват „Пловдив 2019“ да се издължи за реализирани проекти

Артисти настояват „Пловдив 2019“ да се издължи за реализирани проекти

82
ДЯЛ

15 организации и артисти, участвали в програмата на “ПЛОВДИВ 2019 – Европейска столица на културата”, твърдят, че не са получили стотици хиляди лева за своите участия в проекта.

Те цитират като повод за неизплащане на дължимите суми спорни тълкувания на член от договора за съфинансиране, който позволява на Фондацията да не възстановява реално извършени, надлежно документирани и отчетени по всички установени правила разходи, ако въпросното финансиране не е изпълнено.

Творческите екипи напомнят, че Фондацията и без това е превеждала авансово само 20% от одобрения бюджет на проекта. Останалата част е била техен агжимент.

Артистите настояват до 20-ти август да получат пълен отчет за парите на „Пловдив 2019, спестени от непризнаните им разходи, а до 1 септември получат дължимите суми заедно с обезщететие за всеки ден просрочие.

Отвореното писмо е изпратено до вицепремиера Томислав Дончев, министрите на културата и на финансите, до кмета Здравко Димитров и до фондация „Пловдив 2019“.

В отговор на настояването на артистите от Фондация „Пловдив 2019“ отговориха, че договорените суми ще бъдат изплатени, след като бъдат коректно отчетени, съгласно параметрите, залегнали в одобрените бюджети и подписани договори.

„Екипът на Фондация „Пловдив 2019“ винаги е бил открит за диалог и ще отправи покана за среща към организациите, подписали писмото, за дискутиране на натрупаното напрежение и изглаждане на взаимоотношенията, което е в интерес на всички нас и на гражданите на Пловдив“, пише в отговора изпълнителният директор Кирил Велчев.