дом Криминале Бивши полицаи отиват в затвора за грабеж на контрабандни цигари

Бивши полицаи отиват в затвора за грабеж на контрабандни цигари

110
ДЯЛ

Между 3 и 6 години затвор получиха полицаите, извършили грабеж на незаконни цигари от бус и взели подкуп от 20 000 лева преди 3 години.

Петър Атанасов и Стефан Модев ще лежат зад решетките по 6 години, Георги Илиев 5 години, Валентин Гоцев 4 години, Желязко Колев 3 години – реши Пловдивският окръжен съд.

Модев и Атанасов са осъдени за грабежа. Отделно Модев, Гоцев и бившият шеф на Районното управление в Раковски Георги Илиев, Колев и Христов са осъдени за получаване на подкупа от 20 000 лева.

Първите двама – Атанасов и Модев, са отнели със сила и заплашване 5 000 кутии цигари, марка „Busi-nees royals“ за общо 37 500 лева, както и: 1 500 евро, 200 турски лири, 960 лева плюс кожен калъф за документи, всичко отнето на обща стойност 41 500 лева от търговеца на нелегалните папироси.

През май 2017 г. той карал с буса си цигари без бандерол. Когато стигнал до кръстовище до парк „Лаута“, спрял на светофар. Петър и Стефан знаели какво вози търговеца от „Столипиново” и затова спрели буса му за проверка в парка. Там му разпоредили да слезе, поставили му белезници на ръцете и го заплашили, че ако не им се подчинява, ще влезе в затвора. През това време на мястото пристигнал друга кола – „Фолксваген Пасат“, в който натоварили 5 000 кутии цигари без бандерол от буса. От кожена чанта в колата на търговеца взели еврото, турските лири и левовете.

След това престъпление и арестите на Модев и Атанасов, от дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР започнали да разследват получени информации за замесени и други полицаи. 10 месеца по-късно били закопчани: началникът на РУП Раковски Георги Илиев и подчинените му „младши разузнавач” в група „Криминална полиция Валентин Гоцев и младши инспектор Желязко Колев.

Търговецът на цигарите без бандерол получил призовка да се яви в Районното управление в Раковски. Според прокуратурата преди това Стефан Модев, Георги Илиев, Валентин Гоцев и Желязко Колев се били договорили да го извикат. Там те му казали, че „работата е сериозна” и поискали 20 000 лева, за да не го разследват. Няколко дни по-късно на полски път край село Войводиново Стефан Модев чакал в черен джип, когато свидетел му предал парите. Модев скъсал снимката на търговеца и разделил парите с останалите под пагон.