дом Криминале Болногледачи тормозят възрастни в Пловдив!

Болногледачи тормозят възрастни в Пловдив!

79
ДЯЛ

Криминалната полиция и прокуратурата влязоха в дома за възрастни хора с деменция в Пловдив. Разследването е след репортаж на Нова тв, който показва бруталното отношение на персонала към пациентите.
Скрита камера е запечатала физически и психически тормоз, на който са подложени обитателите на центъра. От Общината поискаха оставката на управителката и уволнение за всички служители, държали се грубо с възрастните хора.
Веднага след излъчването на репортажа на Вероника Димитрова, институциите се задействаха. Прокуратурата се самосезира. В дома влезе и криминалната полиция. От общината поискаха и оставки.
Проверява се за извършени престъпления срещу хора, които са в безпомощно състояние. Проверката се извършва в отсъствието на директора, която е в отпуск.
„На проверка подлежи всичко, свързано с работата на въпросния център към момента и в определен от нас минал период от време”, обясни зам.-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев.
Предстои прокуратурата да реши дали и срещу кого да повдигне обвинения. При доказана вина, извършителите ги грози затвор от 3 до 6 години.
Служителите, които са упражнили насилие, все още не са установени.
„В момента тези хора продължават на работят там за наше огромно съжаление. Безкомпромисно ще бъде отношението”, заяви директорът на „Социални дейности” в община Пловдив Веселина Ботева.
Нощно време на 15 души в центъра за хора с деменция се грижат двама болногледачи.
Нито потребителите, нито близките на потребителите или колегите, работещи в социалната услуга са дали под някаква форма сигнал, че има проблем. Ние сме изненадани и възмутени от това, което се случва”, каза директорът на „Социално подпомагане” – Пловдив Надя Танева.