дом Икономика Борисов: Незабавно да бъде уволнен Мавродиев, освободете всички от директорския борд на...

Борисов: Незабавно да бъде уволнен Мавродиев, освободете всички от директорския борд на банката!

249
ДЯЛ

Българската банка за развитие (ББР) е държавна банка. Министърът – принципал да свиква борд и да освобождава всичко в нея. Така Бойко Борисов коментира големия скандал в последните дни. ББР е дала кредит на стойност от 75 млн. лв. на компанията „Свети Георги груп“ – дружество за изкупуване на вземания. Това дружество е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. пласира голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана поне частично, за да придобие огромен пакет – 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка.
Заемът е десетгодишен, а съдлъжник става друга свързана фирма – „ВИП колекшън“. Няма информация с какво се обезпечава кредитът и какво ще се прави с тези пари.
Всичко това се случва на фона на отпуснатите 700 млн. лв. за увеличение на капитала на банката, която трябва да помага на пострадалия в страната бизнес.
Шефът на банката Стоян Мавродиев и екипът му обясниха вчера, че с този ход се помагало на ликвидността на банковата система: „Като изчистим банките от балансите им от портфейли, които ги затрудняват, ще позволим на тези банки да финансират новите си клиенти. Осигуряваме ликвидност, а с дългия срок на погасяване – до 10 години – позволяваме на конкретно дружество да помогне и на тези 7500 длъжници с лоши кредити.“
Разпоредих директорският борд на ББР незабавно да бъде уволнен, каза премиерът Бойко Борисов.
Медиите публикуваха и дописки, от които стана ясно, че заплатата на Мавродиев е 36 000 лева.

plovdiv168.com