дом Общество Бунт за здраве на Околовръстното на Пловдив! Жители на 7 населени места...

Бунт за здраве на Околовръстното на Пловдив! Жители на 7 населени места протестират срещу кариера, застрашени са 4 водоизточника

134
ДЯЛ

Жителите на пловдивското село Белащица отново излизат на протест срещу добива на инертни материали в района. Този път те са подкрепени от жители на още 6 населени места – Брани Поле, Брестник, Марково, Куклен, Гълъбово и Цар Калоян.
Днес по обед недоволните организират шествие от центъра на Белащица до кръговото кръстовище на Околовръстното шосе на Пловдив.
„Замърсяването на въздуха от близките мраморни кариери е ежедневие за живеещите в Белащица, Гълъбово, Брани поле, Марково и Брестник“, казват протестиращите. Това е четвъртата им поредна инициатива с настояване да спрат работа двете кариери и да се отмени инвестиционното намерение за разширяването им. Хората са недоволни също и от непрекъснатия шум в района. Според тях от камионите, извозващи инертните материали, са разбити и пътищата.
„Не виждаме интерес и воля от страна на Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите да се ангажират с решаването на проблемите и да изпълнят законовите си правомощия във връзка с казуса“, категорични са протестиращите, които готвят днес и кратка блокада на пътя.
Последните проучвания показват, че 4 водоизточника са в близост до кариерата на „Холсим“. Дейностите свързани с добиване на подземни богатства могат да доведат до рязко спадане на подпочвените води, до нарушаване функционирането на изградени помпени станции и намаляване дебита на помпените машини за питейна вода, отбелязват експертите.
Plovdiv168.com