дом Култура България може да има офис в Брюксел за наука и иновации

България може да има офис в Брюксел за наука и иновации

17
ДЯЛ

„Страната ни може да има офис в Брюксел за наука, научни изследвания и иновации“. Това съобщи в Пловдив доц. Евгени Евгениев от Постоянното представителство на страната ни към ЕС в сектор „Наука“. По думите му, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подкрепя тази идея. „Днес съм тук, за да чуем и мнението на вече печелили и потенциални кандидати за проекти – хора от науката и бизнеса“, каза пред Радио Пловдив доц. Евгениев.

Темата ще бъде обсъдена с участниците в работния семинар „Политики и финансиране за научни изследвания и иновации в ЕС в периода 2021-2027 година и позициониртането на България,“ който се домакинства от пловдивския Медицински университет.

Ректорът му проф. д-р Мариана Мурджева коментира, че биха подкрепили създаването на такъв офис. А съветникът на министъра на образованието и науката проф. Костадин Костадинов е категоричен, че ако сега не се направи, утре ще бъде моментът.

„Ние без този офис няма как да се справим. Имаме 1% участие във всички проекти на ЕС на програма „Хоризонт“. Но нашето участие като пари е само 0,26. И това е нашият проблем – че нямаме представителство на учените в Брюксел“, обясни проф. Костадинов.

Програмата „Хоризонт 2020“, която е най-конкурентната в света, приключва в края на тази година. По нея български проекти са усвоили общо 123 милиона евро главно за комуникационни и информационни технологии и биотехнологии. От началото на януари ще може да се кандидатства с проекти за наука и иновации за следващия 7 годишен период по „Хоризонт Европа“.

Шансовете за българските учени и бизнес са по-добри, според Евгениев, защото вече е договорен фиксиран бюджет от 3,3% от цялата програма за страните от Източна Европа плюс Португалия, Малта, Кипър и Гърция, което е 2,5 пъти повече от вече изтичащата програма.