дом Икономика Велинградчани срещу концесията за производство на волфрам

Велинградчани срещу концесията за производство на волфрам

105
ДЯЛ

Жителите на Велинград изпратиха категорична нота до всички държавни институции с искане да бъде прекратена концесията, отдадена на пловдивска фирма за производство на волфрам в региона. Част от бъдещата мина ще бъде разположена в непосредствена близост до вододайната зона на града.

Още 15 селища в региона ще бъдат засегнати от добива на руда.

Калина Янева от гражданския инициативен комитет заяви, че гражданите никъде не са представени в този договор, което накърнява правата им:

„Изразяваме нашата категорична нота, още докато земята не е разрушена и докато концесионерът няма загуби върху нея. Това е категорична нота! Държавата не е съобразила, че собствеността на земята там е 7% частна собственост, 78% – държавен горски фонд, а останалата част е публична общинска собственост. Без да бъдат попитани и потърсено тяхното съгласие, гражданите никъде не са представени като страна в този договор, което означава, че ние ще направим всичко допустимо от закона, за да може да се впишем в ситуацията на чл. 38, когато в ръцете на хората е възможността да изразят бунт“.