дом Общество Викът на един БЕЗПОМОЩЕН жител на Белащица: Нагли и неуки хора ще...

Викът на един БЕЗПОМОЩЕН жител на Белащица: Нагли и неуки хора ще се разпореждат отново с нашия живот!

2764
ДЯЛ
Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите ще инспектират ситуацията

Жителите на 5 села край Пловдив протестират днес срещу… задаваща се екокатастрофа!
Инициативният и организационен комитети, избрани на общоселско събрание в Белащица, организират мирен граждански протест и канят жителите и кметовете на селата Белащица, Брани поле, Брестник, Марково и Гълъбово да вземат активно участие срещу внесеното инвестиционно намерение от „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване площадката за добив на строителни материали – мрамори за трошен камък в източната част на т.нар. „Калоянови възвишения“ от находище „Белащица“ с още 50, 534 дка.
Вижте позицията на един възмутен, НО БЕЗПОМОЩЕН жител от близко до кариерата село:
Цинично е да кажеш, че след 17 години работа на националната пътна мрежа предвиждаш в рамките на година две да махнеш съоръженията от там. От едната страна на пътя машините, от другата кантар – камионите работят на практика на пътя и движението на колите се извършва през работната площадка на кариерата. И да кажеш, че за година – две в края на експлоатационния период ще махнеш машините, ще се погрижиш за шумоизолация и намаляване на праховите емисии от работата най-малко смяташ, че работата за следващата площадка ти е опечена и ще продължиш да замърсяваш, но малко по-встрани.
Цинично е да даваш пример как за шест години – 2011-2017, си дал 10 000 евро на непосредствено намиращото се населено място за различни местни дейности. Това е едра компания, която нареждат в България на едно от челните места в класацията на Форбс България по богатство и да е това приноса ти за обществото… не го казвай, хората с дребен бизнес подпомагат в много по-голям мащаб общностите в които живеят. …една детска площадка, в сравнение с изтрепаните деца от камиони в селището е нещо, което дори не трябва да се споменава.
Какво значение има сумата, приведена в община Родопи, след като 17 години (и продължава) Холсим работи на републиканския път, използван от Пловдив за достъп до околните села. Какво значение има тази сума, след като нито един проект по подобряване на инфраструктурата и живота в околността не е изпълнен.
Разбира се, че ще се грижат за работната си площадка и ще снегопочистват, опесъчават и оросяват (забележете – оросяват пътя, не го мият и не са камионите чисти на пътя, защото как да си чист на работната си площадка, преди да си свършил там работа). Републиканския път в ролята на работна площадка се обгрижва, но като работна площадка, не като път, по който се движат зимно време и жителите на село Цар Калоян – марковския път е непроходим при зимни условия. Мръсно, кално, опасно с непрекъснато маневриращи камиони на пътя.
А праха и мръсотията, които се стелят в околността с парите давани за почистване на работната площадка няма как да се избегнат. Те идват от вече не една и две както бяха машините преди. Напоследък с пълна пара, почти денонощно се носи шума от три трошачки до пътя. Колко е опасно това замърсяване с твърди частици за живота на хората не споменава никой.
Край землището на с.Белащица има кариера още от 50-те години на миналия век. А може и от по-рано, струва си да се провери откога точно. По един или друг начин кариерата гърми и работи и замърсява от тогава. Дали е 50 декара по наляво или дясно, все се добиват камъни. Нашия живот минава през тази мръсотия и шум. И ако се върнат Холсим на площадка изоставена преди 28 години – ще рече, само 11 години преди те да започнат да гърмят в региона и да работят на пътя, и нашите деца ще изживеят живота си в тази мръсотия и шум.
А селищата около Пловдив се разрастват. Хората се изселват към планинските села и кариерата е заобиколена от всички страни с разширяващи се селища. Ако в 50-те години на миналия век кариерата е била далече от града и околните села, сега на практика е под прозорците на хората – шума и голия пейзаж е пред доста прозорци.
Редно ли е това да продължава? Защо да се връщат на площадка, одобрена през 1976, разработвана и изоставена? Какво направи Холсим за околния пейзаж досега? Ама не се притеснявайте за благоустрояването на старата площадка! И ние можем с лични сили да си сложим пръст и да я залесим. Без да ни искат по 10 лева на камион, за да хвърляме пръст там. Дори организация стройна ще направим на доброволни начала. Ще облагородим доста по-бързо, отколкото да чакаме 23 години от тук нататък Холсим да престанат да замърсяват, шумят денонощно и гърмят по всяко време на деня. Цинични са изказванията от страна на компанията, защото отклоняват вниманието от своите действия и последствията върху живота в околността с думи нямащи нищо общо с главните проблеми с експлоатацията на кариера. Холсим е по средата между приближилите се край нея селища. Срамота за българската управа, която не може да мисли адекватно нито за хората, нито за природата в момента и за в бъдеще. Единствената мисъл, която трайно човек може да си извади в заключение от тези смехотворни и цинични замазваници на хорските очи е, че нагли и неуки хора ще се разпореждат отново с нашия живот.
Plovdiv168.com