дом Общество ВМРО събира подписи за референдум за Бетонния мост

ВМРО събира подписи за референдум за Бетонния мост

29
ДЯЛ

ВМРО в Пловдив започва събирането на подписи за провеждане на местен референдум за съдбата на Бетонния мост в града. Въпросът на референдума е: „Да има ли Бетонен мост – пътно съоръжение, свързващо ул. „Македония“ с бул. „Христо Ботев“?“. Това съобщи лидерът на градската олганизация на ВМРО Борислав Инчев, който е и председател на новоучредения Инициативен комитет за провеждането на местния референдум.

В него влизат още Павел Милушев, Иван Црънчев и Димчо Петров, също членове на партийната организация. Днес комитетът е внесъл заявление в общината и очаква кметът Здравко Димитров да определи местата, на които ще се събират подписите. От ВМРО предлагат подписки да има на площад „Стефан Стамболов“ пред общината, до кметството в район „Южен“ и на още 7 места в града, както и в деловодствата на районните администрации.

По закон е нужно да се съберат подписи от 1/20-та част (една двайста част) от имащите избирателни права жители на общината. След това подписката се внася в Общинския съвет и той се произнася по нея като може да потвърди, редактира или отхвърли въпроса за референдума, обясни Борислав Инчев.

Той уточни, че законът посочва и още едно число, касаещо живущите в Пловдив – при събирането на подписи от 1/10-та (една десета) от живущите в Пловдив и при внасянето на подписката в Общинския съвет, той трябва да вземе решение, с което да се произведе местен референдум. Ако местният парламент е одобрил референдума, той трябва да се проведе не по – рано от 45 и не по – късно от 60 дни след взетото решение, обясни лидерът на ВМРО в Пловдив.

Над 100 000 са жителите на Пловдив, които са пряко засегнати от решението за бутането на Бетонния мост, но той е важен за всички пловдивчани, посочи Борислав Инчев. И призова гражданите да кажат своето мнение за този важен за Пловдив обект.