дом Общество Възобновява се протестът в Труд заради биоцентралата

Възобновява се протестът в Труд заради биоцентралата

74
ДЯЛ

На гражданско неподчинение излизат в тази вечер жителите на пловдивското село Труд заради силните миризми, излъчвани от биоцентралата край селото.
Протестът ще бъде подкрепен и от председателя на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. Организаторите от Сдружение „Бъдеще за село Труд“ съобщиха, че местните жители ще блокират за неопределено време колелото край селото по Карловско шосе. Протестиращите настояват биоцентралата да бъде затворена, докато не се реши проблемът с обгазяването на селото.
От сдружението твърдят, че биоцентралата преработва оборски тор и излъчва миризми в радиус на 2,5 км, което трови въздуха на местните жители. Централата се намира само на 250 метра от крайните къщи на селото на изток.
Организаторите на протеста са поканили на протеста депутати от областта, представители на администрацията на Община Марица и Община Пловдив. Местните жители ще бъдат подкрепени и от други подобни инициативни комитети от Белащица, Коматево, Куртово Конаре и др. – обяви председателят на Сдружението Галина Тошева.
Борбата на местните жители с обгазяването на селото от биоцентралата продължава вече 5 години. От РИОСВ досега не са регистрирали в актовете си подобно замърсяване. От сдружението обаче смятат, че има институционална и политическа подкрепа за собствениците на централата.
Сборният пункт на протестиращите е пред общинския пазар в селото, като началото е обявено за 18,30 ч.