дом Култура В девет пловдивски училища наесен без тетрадки и учебници

В девет пловдивски училища наесен без тетрадки и учебници

134
ДЯЛ

Учителите и директорите, които по време на дистанционното обучение значително помогнаха за организацията на работа и за дигитализацията на пловдивските училища, днес бяха отличени на специална церемония в Дома на културата „Борис Христов“ в присъствието на зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов.

Събитието организираха от общността на Google Educator Group Plovdiv и Община Пловдив.

„Дистанционното обучение не е технология, а нов начин на преподаване. Вече не е проблем да се свържем с 20 деца едновременно, а как да направим онлайн съдържание и да реализираме проектно базирано обучение. Истинското дистанционно обучение са уроците и ресурсите, които се споделят във виртуалната класна стая“. Това заяви по време на награждаването Стефан Стоянов. Той припомни, че преди три години, когато е дал старт на проекта за облачните класни стаи, на много преподаватели и директори им е било трудно да повярват, че това е бъдещето. „Ако не беше възникнала кризата, дори и в следващите 2 г. нямаше да достигнем 30 000 акаунта и 8000 виртуални класни стаи, които имаме днес в Пловдив. Направихте много бързо ресурси, които да се ползват от всички. Това е истинският учител – прави нещо добро и го споделя”, коментира още зам.-кметът. По думите му пловдивският опит е помогнал на стотици учители от цялата страна да повярват, че има смисъл да се подготвят за онлайн работа с децата.

Той съобщи също, че от есента още 4 пловдивски основни училища въвеждат системата 1:1, която ще замести тетрадките и учебниците и децата ще учат от своите персонални устройства. Новите училища са ОУ „Христо Г. Данов”, ОУ „Димитър Талев”, ОУ „Алеко Константинов” и с тях броят им става общо 9.

Сред наградените учителите са: Гергана Стефанова, Надежда Цанкова, Велислава Гоцова, Дафинка Русинова от ЕГ „Иван Вазов”, Калина Иванова, Десислава Минкова и Станислава Стоянова от ОУ „Яне Сандански”, Евелина Раднева, Величка Караджова и Цветелина Пацева от СУ „Черноризец Храбър”, Георги Стоев от ОУ „Любен Каравелов”, Светослава Шишиньова и Михаела Стоенчева от ПГХТТ, Биляна Вълева от ОУ „Екзарх Антим I”, Милена Симеонова от СУ „Св. св. Кирил и Методий”, Георги Сивриев от СУ „Никола Вапцаров”, Петя Петрова от ЧДГ „Андерсен”.

Наградените директорите са: Вихра Ерамян (ЕГ „Иван Вазов”), Екатерина Василева (ОУ „Екзарх Антим I”), д-р Маргарита Бозова (ОУ „Яне Сандански”), инж. Людмила Ганчева (ПГХТТ), Радка Ватева (СУ „Черноризец Храбър”), Таня Николова (СУ „Св. св. Кирил и Методий”), Славка Щерева (СУ „Любен Каравелов”), Елена Александрова (СУ „Никола Вапцаров”), Гергана Аврамова (СУ „Христо Г. Данов”).

Най-добрият училищен екип в работата с облачните технологии е този на ЕГ „Иван Вазов“, която първа въведе системата 1:1 и стана първото референтно Гугъл училище в България. Наградата получиха директорката Вихра Ерамян и Мария Атанасова, която бе отличена и за цялостната си работа по създаването на ресурси и съавторството й в националните насоки за оценяване в електронна среда. Признание за създадените от тях електронни ресурси получиха и Станислава Долапчиева и Иван Петров от Центъра за творческо обучение.

Лидерът на общността Елена Вързилова обяви, че през есента стартират конкурс за учители и директори с най-високи постижения в облачните технологии. Той ще върви до юли догодина и ще бъде в три категории: взаимопомощ, взаимодействие, възможности. Елена Вързилова от ЕГ „Иван Вазов” е една от преподавателите с най-голям опит и е сред обучителите, които имат сертификат от Гугъл. Към момента сертифицираните преподаватели в Пловдив са около 900. Те използват в своята преподавателска работа инструментите на платформата на Гугъл за образование G-Suite. В Ютуб канала в подкрепа на учителите са качени стотици видеа. Те са създадени само за една седмица от трейнърите в помощ на онлайн обучението.