дом Общество Генералът: 16 нови случая на коронавирус, в Пловдив – 1! Борисов: Започва...

Генералът: 16 нови случая на коронавирус, в Пловдив – 1! Борисов: Започва масирано тестване в Банско!

216
ДЯЛ

16 новооткрити случая на коронавирус, общо в страната са 581, увеличението спрямо вчера е 2,8 %. Предният ден ръстът беше 4,3%. В София 11 са случаите, в Стара Загора – три и по един има в Кърджали и в Пловдив.

Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Както вече 24rodopi.com писа, жена на 62 години е десетият жител на региона с коронавирус. Тя е от кърджалийско село, намира се у дома си.

Състоянието на всички хоспитализирани пациенти със заразата е добро към този момент. Очаква се да излезе пробата на 57-годишния мъж от Кърджали, който пръв бе приет за лечение в болницата в областния град. При отрицателен резултат той ще бъде изписан.

„Първите мерки, които бяха прекопирани в Европа след разговори с мен, бяха направени в България“, това пък каза премиерът Бойко Борисов, който също участва в брифинга.

„Таблетирали сме подобно лекарство (вчера бе обявено, че Япония ни дарява противогрипно лекарство – б. р.), което се тества в Австралия. С премиера на Италия говорих също и заедно ще работим с техните университети, както и в Мелбърн, за да се работи по-усилено по тази тема и да може бързо да се направят изпитания и да се види ефекта“, съобщи Бойко Борисов.

„Няма лекарство, което да лекува коронавирус – има такива, които облекчават. Тези препарати сме ги осигурили. Тази сутрин очакваме технолозите – лекарството да се тества“, коментира Бойко Борисов.

Премиерът е разпоредил на Щаба да започне масирано тестване на Банско. „Тъй като приемаме, че Банско е огнище – днес започваме тестването“, коментира премиерът.

plovdiv168.com