дом Икономика Гледат делата за тютюневия склад и бившия шеф на Онкоцентъра

Гледат делата за тютюневия склад и бившия шеф на Онкоцентъра

111
ДЯЛ

Две дела, привлекли голям обществен интерес, ще гледа днес пловдивският Апелативен съд. Първото е по протест на прокуратурата срещу оправдателната присъда на бизнесмените Георги Бранеков и Александър Николич, обявени за невинни за събарянето на тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8 преди няколко години.

Тогава Окръжният съд отхвърли твърдението на прокуратурата, че сградата е паметник на културата и сне обвиненията срещу собствениците на едноименната фирма с логото „Одрин 8“. Съдебният състав прие тезата на защитата, че няма наличен документ, който да доказва защитеният статут на постройката. Оправдателната присъда произнесе на 17 октомври 2018 г. съдия Розалия Шейтанова, която преди дни бе избрана за председател на Окръжен съд – Пловдив. Днес нейното решение се оспорва пред въззивната инстанция – Апелативен съд.

Второто дело също е по протест на прокуратурата срещу оправдателната присъда на бившия управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ д-р Красимир Вальов. Той бе признат за невинен по обвинението за безстопанственост в особено големи размери при закупуването на компютърен томограф за болницата на цена от 950 000 лв. Според държавното обвинение, управителят е причинил щети на болницата за над 405 хил.лв., тъй като компанията, спечелила обществената поръчка, е закупила апарата за почти половината от платената сума. В хода на делото обаче стана ясно, че и други здравни заведения в Пловдив и в страната са закупували такава техника, чиято цена също е варирала около един милион лева, макар и с различни параметри от тези на Онкоцентъра.