дом ТОП Две жени починаха в Пловдив след усложненията от грипа

Две жени починаха в Пловдив след усложненията от грипа

302
ДЯЛ

Две жени на 40 и на 42 години са починали след усложнения от пневмония, съобщиха от пресслужбата на УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив.

Оттам уточниха, че жените са постъпили по едно и също време в Клиниката по пулмология. Били са приети на 18 януари и са починали също почти едновременно два дни по-късно – на 20 януари, в неделя, пише „Монитор“.

Състоянието им е било много тежко още по време на първия болничен ден, уточниха от здравното заведение. Предполага се, че са се влошили по време на боледуване от грип.

Инфекцията обикновено се появява, като усложнение след преболедувано вирусно заболяване, обясняват медици. Засяга сравнително млади хора – между 40 и 55-годишна възраст, при които болестта започва с температура, драскане или леки болки в гърлото.

Обикновено по препоръка на личните лекари пациентите започват лечение с парацетамол и хапчета за гърло, с което постигат известно облекчение.

След седмица обаче болестта сякаш отново се завръща, като симптомите вече са много по-тежки – вдигат висока температура, която не спада с никакви лекарства. При прегледа се установява, че са развили пневмония.

След поставяне на диагнозата боледуването продължава 7-10 дни, после още десетина дни имат кашлица. Като се прибави и първата „по-лека“ седмица, в която са заболели, боледуването излиза най-малко месец, а може и повече, казват лекари специалисти.