дом Други Диспечер от летище Пловдив оспорва уволнението си, заради алкохол

Диспечер от летище Пловдив оспорва уволнението си, заради алкохол

829
ДЯЛ

Служел на летище Пловдив се опита да оспори в Районния съд уволнението си, след като е бил заловен да застъпва работна смяна под влиянието на алкохол.

Въпросният се явил на служба на 7 август миналата година, като трябвало да извърши рутинна проверка на осветлението на пистите, когато минал задължителния дрегер-тест. Апаратът отчел 0.87 промила алкохол в издишания въздух, при което диспечерът реагирал бурно и обвинил апаратурата в манипулация. Тестът на колегата му показал чисти нули, а при повторната пробва на провинилия се апаратът показал 0.81 промила.

Последвала задължителна проверка с кръвен тест, но с цел изтрезняване той забавил посещението си до болницата с цели 3 часа. Тогава наситеността на алкохол в кръвта била отчетена на 0.11, което по голяма степен доказва данните от дрегер-проверката.

От ръководството на въздушното движение уволняват дисциплинарно диспечера, тъй като това му е второ подобно провинение в рамките на година и половина. Предходният случай бил за 0.48 промила.

Решението е оспорено в Районния съд, но магистратите не приели иска за обезщетение, тъй като счели, че уволненият служител бил напълно наясно с факта, че организмът му обработва по-бавно алкохола.

Решението може да бъде оспорено в Окръжния съд, като желанието за компенсация на бившия диспечер е за 37 484,40 лева.

Източник: Марица