дом Култура Днес се честват 75 години и спасението на българските евреи

Днес се честват 75 години и спасението на българските евреи

743
ДЯЛ
Наследниците на общността ще изразят благодарността си

Днес от 11:00 часа пред Паметника на благодарността в Пловдив общността на българските евреи ще проведе традиционното си благодарствено поклонение пред спасителите на техните предци от концентрационните лагери през Втората Световна Война.

Празникът се отбелязва 2 дни след фактическата дата, защото именно неделя е почивният ден на евреите.

На 9 март 1943 година прадедите им са били строени в центъра на Пловдив, за да бъдат изпратени в нацистките лагери, съгласно Закона за защита на държавата, подписан през 41-та. Тогава патриарх Кирил, изпълняващ длъжността митрополит на град Пловдив по това време, спасява местните хора от почти сигурната смърт. Именно пред неговите мощи ще бъдат отдадена почит по-късно през деня в Бачковския манастир.

Данните показват, че близо 48 000 души са били спасени в цяла България, благодарение на патриарха, цар Борис III и редица други високопоставени държавници и общественици през онези мрачни времена.

Делегация от Израел, начело с посланика на страната – Н. Пр. Ирит Лилиан, ще пристигне в Пловдив по повод празника. Иван Тотев ще ги посрещне и заедно ще се запътят към Бачковския манастир за 75-тата годишнина от онзи велик жест.

Източник: Агенция „Фокус“