дом Общество Доц. Мангъров: Маски могат да се слагат, но реално от тях няма...

Доц. Мангъров: Маски могат да се слагат, но реално от тях няма полза! Заради инатенето за бързите тестове, не знаем какво се случва в България!

144
ДЯЛ

Рано или късно, за да се свърши с тази епидемия трябва поне 70% от населението да го изкарат, твърди представителят на Медицинския съвет към правителството

 

„Маски могат да се слагат, ако това успокоява хората. Реално обаче от тях няма полза. Носенето на маска от даден човек показва ангажираност, но колко върши работа е друга тема“, каза в сутрешния блок на БНТ доц. Атанас Мангъров. Той е член на Медицинския съвет към правителството.

„Основната ни забележка е, че ограничителните мерки са много добре, но това, което не се прави е, че епидемиологичния надзор не се прави както трябва. Това инатене да не се въвеждат бързите тестове прави така, че да нямаме представа какво се случва в страната. Ако беше направено щяхме да хванем първичните случай, а не както сега да хващаме вторичните и третични – тоест хора, които вече са заразени от други болни“, заяви доц. Мангъров.

Страните, които са успели да се справят с COVID-19, са направили това в резултат на масовото тестване, подчерта доц. Мангъров.

„Пикът на заболяването у нас, така и това както се развива епидемията в другите страни, показва, че пикът на коронавируса у нас ще е след около 2-3 седмици.

COVID-19 е силно заразен. Ще мине през целия сват. Всички ще се разболеят от него. За щастие много хора ще го изкарат без симптоми. Рано или късно, за да се свърши с тази епидемия трябва поне 70% от населението да го изкарат. Хубавото е, че се изгражда имунитет след това“, посочи представителят на Медицинския съвет към правителството.

plovdiv168.com