дом Общество Дългочаканият ремонт на ГХГ в Стария град започна

Дългочаканият ремонт на ГХГ в Стария град започна

142
ДЯЛ

Старт на реконструкцията на Градската художествена галерия на ул. „Съборна“ в Стария град дадоха кметът на Пловдив Иван Тотев  и директорът й Красимир Линков. За целта  държавата е предоставила  1,5 млн лв.

Тотев уточни, че идеята на проекта е знаковата сграда – паметник на културата и прилежащото й пространство да се отвори към ул. „Съборна“ и самият двор да работи като изложбена площ, тъй като по улицата минават всички туристи. За обновяването на галерията и пространството ще се използват само естествени и устойчиви материали, сред които и паветата от бул „Васил Априлов“.

По думите на директора Красимир Линков,  в новото дворно пространство на галерията ще бъде изградена амфитеатрална детска площадка  със свързани с изобразителното изкуството  образователни игри  и с места за камерни спектакли и лекции на открито. Ще има и видими откъм улицата скулптури.

Освен пространството отвън, ще бъдат обновени и таванските помещения, където ще бъде експонирана част от намиращото се в хранилищата на галерията съвременно изкуство. Галерията ще бъде достъпна и за хората с увреждания.

Срокът за изпълнение на проекта за реконструкция на втората по големина художествена галерия в страната, изградена по проект на  арх. Йосиф Шнитер, е една година.