дом Икономика Един от кандидат-концесионерите за летище „Пловдив“ е на път да отпадне

Един от кандидат-концесионерите за летище „Пловдив“ е на път да отпадне

771
ДЯЛ

Споровете около концесията за пловдивското летище са на път да стигнат до Върховния административен съд, след като Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбата на „Силк роуд Пловдив ейрпорт„.

Държавният регулатор обяви компанията за неспособна да обслужва нуждите на летището, тъй като едно от важните условия не е спазено, а именно доказването на минимален финансов актив от €20 000 000.

От началото на годината практически надпреварата е между две страни – китайския конгломерат HNA Group и обединението между „Тракия икономическа зона“ и пловдивския автомобилен превозвач PINK.

Смята се, че чуждестранният инвеститор е направил най-доброто предложение за поемането на 35-годишната концесия на летище „Пловдив„, макар официално офертите да не са разкрити все още, докато тече обжалването на „Силк роуд Пловдив ейрпорт„.

Очакваният са трафикът през летището да расте през следващите години, като само за 2018 година се предвиждат 30 000 повече пътници, в сравнение с 2017, защото един от основните превозвачи пътуващи от и за чужбина – Ryanair, добавя нови 9 полета седмично до Лондон, Брюксел, Милано и Франкфурт.

Източник: Plovdiv24.bg