дом Други Една трета от хората в Пловдивска област живеят в бедност

Една трета от хората в Пловдивска област живеят в бедност

117
ДЯЛ

34.3% от населението в област Пловдив, или 229 500 души са били в риск от бедност и социално изключване през изминалата година, показват данните на Териториалното статистическо бюро-Юг.

Стойността на показателя нараства с 0.9 процентни пункта спрямо 2018 г. Наблюдението за доходите и условията на живот е част от Европейската статистическа система и се осъществява по единна методология.

Според данните 393 лева е била линията на бедност в област Пловдив през миналата година като под този праг са били 21% от населението. През 2019-та 30 на сто са се ограничавали при потреблението на месо всеки втори ден, при посрещането на неочаквани разходи като ремонти на жилище, кола или подмяна на ел. уреди, както и да си позволят едноседмична почивка.

Над една четвърт от жителите на областта живеят в тежки материални лишения, а още толкова изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището. 30 на сто се ограничават при отоплението си.

През 2019 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Монтана и Пазарджик, а най-високата – в София-град, Перник и Стара Загора.