дом Общество Едно по едно от сесията на ОбС отпадат спорни предложения

Едно по едно от сесията на ОбС отпадат спорни предложения

31
ДЯЛ

Протести отвън и „приятелски огън“ отвътре спряха някои от спорните предложения в дневния ред на днешното заседание на ОбС – Пловдив.

Оттеглени бяха предложенията за закупуване от КОЦ-а на нов линеен ускорител, за облагородяването на Сахат тепе и за наемането за 100 хиляди лева на външни консултанти, които да направят анализ за ползите от сливането на общински предприятия. В същото време ГЕРБ поискаха 30 хиляди лева за билети за финала Локомотив – ЦСКА.

Предложението Комплексният онкологичен център в Пловдив да тегли заем от 5 милиона лева, за да купи втори линеен ускорител за лъчетерапия, бе оттеглено от дневния ред на заседанието на пловдивския общински съвет.

Това стана по предложение на Ангел Славов от ГЕРБ и бе подкрепено с гласовете на всички присъстващи 45 общински съветници. Отпадна и предложението на Йордан Иванов от Демократична България за управител на КОЦ да бъдат допускани само кандидати с висше медицинско образование. Това бе отложено за следваща сесия на ОбС.

Зам.-кметът Илия Кирчев пък оттегли своята точка за отмяна на решението на ОбС за сливането на двете общински болници „Св. Мина“ и „Св. Пантелеймон“.

Преди началото на днешното заседание протестиращи настояха за оттегляне на предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов за облагородяване на Дановия хълм/ Сахат тепе и възстановяване на ресторанта там. Те настояха за предварително обществено обсъждане, което Стаменов прие и оттегли предложението.

Общинските съветници от ГЕРБ бойкотираха администрацията, като не подкрепиха предложението на кмета Здравко Димитров да се дадат 100 000 лв. за анализ на евентуалното сливане на общински предприятия.

Идеята бе парите да отидат за външна консултантска фирма, която да изготви анализ кои общински фирми със сходна дейност да се слеят, за да се икономисат средства.

Парите в размер на 100 000 лв. обаче бяха гласувани за издръжка на администрацията, по предложение на Ясен Михайлов от ГЕРБ.

„Това не е бойкот на администрацията, вчера го обсъдихме. Има два доклада за състоянието на общинските предприятия, ако по-нататък има нужда, ще търсим пари. Тези пари ще отидат за други дейности, знаете, че има 17 милиона лева по-малко събрани пари. Тези 100 000 лв. са капка в морето, няма да бъдат изхарчени недобросъвестно“, заяви пред Радио Пловдив кметът Здравко Димитров.

Подкрепено бе предложението на Атанас Узунов от ГЕРБ 2000 билета са за мача на ЦСКА – Локомотив на 1 юли да бъдат раздадени на ветерани, социално слаби и деца фенове. За закупуването на билетите се отпускат 30 хиляди лева.
С 30 гласа „за“, 9 „против“ и 8 „въздържали се“ бе одобрена актуализацията на бюджета на Пловдив. 580 000 лв. ще отидат за други разходи, а не както бе предвидено – за погасяване на остатъка от заема, теглен в мандата на кмета Иван Чомаков.

Администрацията поиска още 580 000 лв. за различни дейности, сред които 250 000 лв. за издръжка на общината и по 30 000 лв. за 2 от общинските предприятия.

Преди това единодушно съветниците решиха в малките групи на детските градини да бъдат до 28 деца.