дом Здраве Екипи от всички болници в Пловдив ще дежурят в Инфекциозна клиника

Екипи от всички болници в Пловдив ще дежурят в Инфекциозна клиника

105
ДЯЛ

МБАЛ „Свети Иван Рилски“ ще е резервна болница за лечение на COVID-19
От 1 юли влиза в сила графика за дежурствата на екипите от лекар – анестезиолог и две сестри , който всяка една болница в Пловдив ще осигури за Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“. Това реши Медицинският щаб след поредна среща с директорите на здравните заведения.

По думите на областния управител Дани Каназирева, създадената организация е много добра и дава възможност да се осигурят до края на годината екипите за интензивното лечение на пациентите с COVID-19.

Тя съобщи, че за първите три месеца, за по 45 дни с по два екипа в графика влиза УМБАЛ “Каспела“, а с по един – УМБАЛ Еврохоспитал“, МБАЛ „Свети Мина“ и МБАЛ „Св. Пантелеймон“ и УМБАЛ „Пловдив“. Следващото тримесечие дежурството ще се поеме от УМБАЛ „Пълмед“ и МБАЛ“ Св. Каридад“ с по два екипа за 45 дни и с по един екип от УМБАЛ „Еврохоспитал“ и УМБАЛ „ Пловдив“.

МБАЛ „Свети Иван Рилски“ е определана за резервна болница, само за лечение на COVID-19, и ако се наложи усложняване на обстановката.

Общият брой на пациентите с COVID-19, жители на пловдивска област, е вече 187. За последните три дни –събота, неделя и понеделник новорегистрираните случаи са общо 24. От тях в Пловдив са 11, останалите 13 са в областта.

Нови общини, които регистрират заболели са Садово -2 и в Куклен -1.

От днешните случаи има мъж на 33 години, военнослужещ в поделение в Асеновград, който ще бъде хоспитализиран. Предприети са всички мерки, относно контактните лица и се връчват предписания.

Има и момче на 7 години от с. Белащица, контактен на майка си и баба си, съобщени миналата седмица.

Направеното епидемиологично проучване показва, че по- голяма част от случаите – 9, са свързани със сбирката в Перущица, като новорегистрираните са контактни лица.

„Към настоящия момент няма основание за паника. Следим ситуацията, а последните случаи са единични, като изключим събирането в Перущица, от където все още има положителни проби на контактни лица на присъствали“, допълни Каназирева.

По данни на РЗИ по общини регистрираните случаи са : Пловдив – 106, Карлово – 5, Кричим – 5, Хисар – 2, Родопи – 37, Стамболийски – 7, Калояново – 1, Перущица – 13, Раковски – 3, Марица – 2, Асеновград -2, Брезово – 1, Куклен – 1, Садово – 2.

Оздравелите пациенти са 95, а на домашно лечение са 55.

От всички потвърдени случаи до момента 21 са инфектираните медици, от които 16 са излекувани. Трима лекари са на домашно лечение, две санитарки също, и само една санитарка е хоспитализирана.

Към момента са хоспитализирани 32 души. Общият брой на поставени под карантина на територията на област Пловдив към 29.06.2020г. е 1164.

Във връзка с изискванията на Здравно министерство е създадена организация на летище Пловдив за посрещане на два полета от Лондон. Екипи на РЗИ и Гранична полиция ще бъдат на място в понеделник и петък, за да посрещнат пътниците и да им бъдат връчени предписания за 14 дневна карантина. Осигурена от ЦСМП е и допълнителна линейка.