дом Здраве Жители на 5 села излизат на протест – искат здраве, а не...

Жители на 5 села излизат на протест – искат здраве, а не мраморна кариера!

58
ДЯЛ

Жителите на 5 села – Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково и Гълъбово, излизат на протест в събота срещу инвестиционно намерение на предприятие, добиващо мрамор. За последните 10 години в района има бум на респираторни заболявания заради близката кариера за инертни материали, твърдят жителите на Белащица, които протестираха през май. Този път те са подкрепели от населението в микрорайона.
В Община Пловдив е постъпило уведомление от представителите на Инициативен комитет за провеждане на мирно шествие-протест на 6 октомври, събота, по следния маршрут: от центъра на село Белащица по централния път през селата Белащица и Браниполе до кръговото кръстовище на бул. „Кукленско шосе“ и Околовръстното.
В уведомлението се посочва, че предмет на протеста е противопоставяне на внесено инвестиционно намерение за разширяване на площадката за добив на строителни материали на част от т.нар. „Калоянови възвишение“ от находище „Белащица“; противопоставяне на нова концесия и продължаване на сроковете на досегашните концесии в находище „Калоян“ с „катастрофални последствия за околната среда на цялата територия на землището на село Белащица и близките населени места, върху качеството на живот и здраве на сегашните и бъдещи поколения“; противопоставяне на предоставянето на разрешение за проучване на неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали в площ „Сантала“, разположена в землищата на Белащица и Куклен и други. Началото на шествието е обявено за 12,00 часа, а краят му – в 14.30 часа.
plovdiv168.com