дом Бизнес Закон за розите, като при тютюн, настояват протестиращи

Закон за розите, като при тютюн, настояват протестиращи

645
ДЯЛ
Монетата винаги има две страни и затова е важно някой да определи как ще изглеждат

Както по-рано ви информирахме, днес в Стрелча няма да има Празник на розата, а ще се организира протест, заради ниските изкупни цени на продукцията и прекалено честото отказване на прекупвачите за вземане на чуждото производство.

От бранша ще настояват за изграждане на закон по подобие на този за тютюнопроизводителите, с който да получат нужните протекции при подобни кризисни ситуации, каквато е настоящата.

Но, както обикновено, проблемът има две страни и е редно да се чуят и двете гледни точки преди да се предприемат каквито и да било мерки.

От една страна на производителите, които имат право да не доволстват от сегашните изкупни цени, които варират между 1,80-2,50 лв/кг. Простите сметки показват, че при 1 лв/кг за берачи и разходи за обработка, препарати, ренти и всички останали харчове, които съпътстват производството на розите, себестойността на продукта надхвърля тази, на която се търгува. Всички са обединени около мисълта, че цената трябва да е не по-ниска от 3-3,50 лв/кг. И ето тук идва другата страна – тази на изкупвачите.

В предходните няколко сезона се е наблюдавало постоянно увеличение на изкупните цени, като доста често самите производители са изнудвали прекупвачите, отказвайки да подпишат договори за сътрудничество с цел да избегнат данъци. Така те са обикаляли от прекупвач на прекупвач, докато не получат максимално висока цена, а това на свой ред е принудило голяма част от фирми, които се занимават с преработка на розите, да изградят свои масиви.

Така стигаме до днешната ситуация, в която едрият бизнес вече не вижда нужда от дребния. Те съумяват да изпълняват договорите си с търговците на масла, парфюми, медицина и другите отрасли, произлизащи от розите, без да се налага да изкупуват чуждата продукция. Именно това е причината за шокиращия срив в цените на розите и прекалено честият отказ за колаборация между отделните звена.

Това са и причините, заради които всички в бранша ще настояват за изграждане на Закон за розата, който да определя правилата в бранша и да гарантира оцеляването на всички нива.

Източник: „Дарик“ Радио