дом Здраве Запечатаха с оловни пломби входовете на био-инсталацията в Труд

Запечатаха с оловни пломби входовете на био-инсталацията в Труд

43
ДЯЛ

Екоинспектори от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив (РИОСВ) поставиха 7 оловни пломби на всички входове на инсталацията, от които е възможно внасянето на суровина за работата на биоцентралата в село Труд. На оператора е връчена и покана за получаване на пореден акт за установяване на административно нарушение, като директорът ще предприеме най-строгите предвидени в закона административни мерки, уверяват от РИОСВ.

Екоекспертите са на инсталацията за трети път тази седмица, след като вчера вечерта е бил получен сигнал на „зеления телефон“ от жител на Труд за обгазяване от биоцентралата и продължаващо зареждане на ферментаторите със суровина.

В екипа за реакция, сформиран от директора на РИОСВ Пловдив, са били прередставители на Регионалната здравна инспекция, Областна дирекция „Безопасност на храните“ и Областна администрация–Пловдив. Проверката на място е установила, че Заповедта за принудително спиране, издадена от директора на екоинспекцията на 12 октомври, и представеният от собственика на биоцентралата План за извеждане от експлоатация не се изпълняват.

От РИОСВ са категорични, че ще продължат да контролират биоцентралата до окончателното спиране на мощностите й, а при последващи нарушения ще бъдат наложени още по-тежки санкции на предприятието.