дом Общество Започват нови протести в Асеновград заради масовия побой

Започват нови протести в Асеновград заради масовия побой

866
ДЯЛ

Причината е нескопосаният обвинителен акт, заради който делото е върнато от съда

 

Обвинителният акт за побоя над деца спортисти в Асеновград през юни е пълен с нарушения. Затова районният съд го е върнал на прокуратурата и е прекратил делото срещу 11-те обвиняеми за хулиганство и телесна повреда. Заради това близки на пострадалите деца обявиха, че отново започват протести още тази седмица. Пред bTV Йордан Тодоров, който е баща на две от пострадалите деца, заяви, че се опасява, че нападателите може да излязат от ареста.

Прокуратурата не е посочила кой обвиняем какво точно е извършил, а хулиганството и телесната повреда са вменени общо на всички участници, се посочва в определението на съдия Иван Бедачев. 11-те души са обвиняеми за хулиганство на три места – при гребния канал, пред болницата в града и на ул. „Цар Иван Асен II“.

За боя при гребния канал са обвинени четирима души. Съдът критикува прокуратурата, че не е посочила кой е удрял един от пострадалите, който след боя е със счупен гръден прешлен. От обвинителния акт ставало ясно, че той е удрян от четирима души, но обвинение е повдигнато само на един. Едновременно с това обаче не е посочено какво точно е направил той.

„В случая не се сочат никакви конкретни действия, извършени именно от обвиняемия А., с които да се твърди, че е причинено телесното увреждане на пострадалия М. И., а още по-малко пък такива, които да са довели до конкретното нараняване – счупване на гръдния прешлен“, пише в определението, цитирано от „Сега“.

Не е посочено и как точно е била отправена заплахата за убийство, каквото обвинение също е повдигнато. Това се е случило в района на болницата, а обвиняемият е един. „Не са посочени никакви конкретни думи и действия, с които са реализирани заканите по отношение на всеки от пострадалите“, пише в определението.

Друго нарушение е, че не всички, които са бити, са посочени като пострадали в обвинителния акт. Така са ограничени правата им, смята съдът. „По отношение на по-голяма част от пострадалите не са били разяснени правата им, произтичащи от това им качество, и съответно не е дадена възможност на същите да заявят дали желаят или не да им бъдат предявени материалите по разследването. Съответно на същите не е било предявено разследването. Като не е сторено това, още един път е игнорирана възможността на пострадалите да упражнят процесуалните си права. Това представлява съществено процесуално нарушение“, пише в определението.

От прокуратурата не са съгласни с изводите на съдия Бедачев. Преди няколко дни те поискаха от окръжния съд в Пловдив да върне делото и то да бъде насрочено. Сега се чака решението.

„Обвиняемите бутнали свидетеля Й. Г. във водата и докато е излизал, му нанесли два удара с гребло по главата. Очевидно е, че не е възможно и четиримата да му нанесат два удара с гребло едновременно, а липсва конкретика по отношение на действията на всеки от обвиняемите“, пише съдия Бедачев.

Снимка: Бгнес