дом Общество Започна демонтажът на 30-метровата кула в Пловдив

Започна демонтажът на 30-метровата кула в Пловдив

49
ДЯЛ

В неделния ден започна демонтирането на 30-метровата кула с уникална сцена, на която със спектакъла „Ние сме всички цветове“ в събота вечерта бе даден стартът на програмата по проекта „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. По време на откриването по различно време на сцената се качиха общо 1500 участници, които в края на програмата на двата подиума от по 120 метра, изписаха с големи букви #заедно#together, съобщава БТА.

Кметът на Пловдив Иван Тотев даде началото на културната година, през която Пловдив ще представлява България и ще бъде европейска столица на културата. Тотев заяви, че в хилядолетната си история, най-старият жив град в Европа винаги е бил културен център в сърцето на не една цивилизация. Градът е събрал в себе си различни етноси и религии. Под този стълб от светлина, символизиращ нашия стремеж към познанието, ние говорим на различни езици от различни държави, но ние говорим за това, което ни обединява заедно, подчерта в словото си Тотев.

В приветствието си еврокомисарят Мария Габриел каза, че е горда, че Пловдив е първият български град, който ще бъде столица на културата на цяла Европа. По думите й Пловдив винаги е бил в сърцето на културната история на България и Европа.

На кмета Иван Тотев в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, председателя на НС Цвета Караянчева и над 500 официални лица, сред които гости от градовете европейски столици на културата, от Европейския парламент. бяха връчени поздравителни адреси от името на президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и от Европейската комисия.

Спектакълът бе реализиран под ръководството на основателя на „Phase7“ Свен Сьорен Байер, който предостави на зрителите незабравимо преживяване от музика, светлини и фойерверки.

Едногодишната програма бе подготвена от фондация „Пловдив 2019“ в рамките на четири години и включва 300 проекта и близо 500 събития, които обхващат целия Южен централен район, както и градовете финалисти от втория кръг на надпреварата – Варна, София и Велико Търново. Тя бе структурирана в четири тематични платформи – Сливане, Трансформиране, Възраждане и Релаксиране, свързани с типичните за града особености.