дом Други Застраховател осъди Общината за дупка на пътя

Застраховател осъди Общината за дупка на пътя

405
ДЯЛ

Община Пловдив ще трябва да изплати близо 3000 лева на застрахователна компания, която успя да я осъди на първа инстанция в Районния съд по заведено дело след инцидент в следствие на дупка в пътя.

През февруари миналата година камион на голяма компания за транспортни дейности попада в неприятен инцидент на „Рогошко шосе“ на влизане в Пловдив. Дупка с дълбочина от 20 сантиметра и широчина от близо метър се изпречва на пътя на водача, когато в същия момент в насрещното платно се движи друг камион. Това принуждава шофьора да мине през дупката и въпреки намаляването на скоростта пука предна дясна гума и дори изкривява джантата на камиона. Застрахователната компания покрива щетите в размер на 1693,09 лева, след което отправя иск за доброволно възстановяване на сумата от стопанина на пътя, а именно Община Пловдив. От там отказват и след това случаят влиза в съда.

Общината оспорват стопанисването на участъка, опитвайки се да прехвърлят вината върху Община Марица, но магистратите в Районния съд отсъждат категорично, че отговорността на областния град. Така, освен парите за ремонта на камиона, сега бюджетът ще трябва да отдели още 837,72 лева по разноските за делото.

В 14-дневен срок решението може да бъде обжалвано в Окръжния съд, като така дългът потенциално би могъл да набъбне още повече и затова следващият ход ще бъде добре обмислен.