дом Здраве Здравният министър на проверки в болниците

Здравният министър на проверки в болниците

1144
ДЯЛ

От днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов започва проверка на болниците в страната, които отказват да разкрият легла за болни от Covid-19. Инспекцията ще обхване и частните, и държавните лечебни заведения.

В Народното събрание вече е внесена законова промяна, според която болници, които откажат да разкрият легла за лечение на пациенти с коронавирус, да не бъдат финансирани със средства от НЗОК. Министерството на здравеопазването обмисля и вариант, при който в транспортирането до здравни заведения на пациенти с Covid -19 да се включат и частни линейки.

В същото време болниците в страната от днес ще решават сами начина, по който да преструктурират легла за лечение на пациенти с Covid-19 без да съгласуват действията си с Националната здравноосигурителна каса. Това ще позволи на директорите на лечебните заведения без допълнителни административни усложнения да вземат решения за организацията за хоспитализацията на пациентите, които се нуждаят от болнична помощ.

Националната здравноосигурителна каса няма да изисква допълнително уведомяване за всяка промяна при преструктуриране на леглата в лечебните заведения от общия брой легла по договор с Касата, както и допълнителна промяна на сключените договори до момента, касаещи дейността по хоспитализирането на пациенти с Covid-19, съобщават от фонда.