дом Здраве Здравният министър подкрепи хората от Труд за биоцентралата

Здравният министър подкрепи хората от Труд за биоцентралата

49
ДЯЛ

На общо събрание на жители от село Труд, в обсъждането по проблема с биоцентралата в селото и миризмите от нея, участва и здравният министър Костадин Ангелов. Той каза на хората лично това, което по-рано заяви в Пловдив, че ще настоява за временно спиране на работата на биоцентралата до отстраняване на всички нарушения , които причиняват миризмите в селото.

Министър Ангелов заяви това пред около 200 души от Труд, дошли в Спортната зала на училището в селото, които протестират 6 години против миризмите от централата. Здравният министър каза още, че е поискал Министерството на околната среда и водите да направи и ОВОС за работата на биоцентралата и че с проблема е запознат и премиерът Бойко Борисов. Той сподели, че преди да стане министър, е протестирал граждански срещу същия проблем в родния си град Нова Загора. “ И аз имам малък син, и аз искам той да диша чист въздух. Няма да се откажа. Няма да се спра пред нищо, това да се случи“, заяви министърът.

Областният управител Дани Каназирева представи на събранието всичките установени нарушения досега, между които е и това за заявени 2700 куб.м. отпадъчна вода годишно, а се оказва, че без заустване, се изливат 22 000. Къде отиват ? Като основен проблем Каназирева посочи заявената в проекта за централата работа само с растителни продукти, а след това се оказва, че са включени и животински. В понеделник Каназирева каза, че очаква още един доклад.

Жителите на Труд се обединиха в искането за затваряне на централата веднага и в търсенето на отговорност от онези, които 6 години са допускали тези нарушения.

Някои благодариха на министър Ангелов и областния управител затова, че за първи път се огласяват публично направените нарушения в биоцентралата и изразиха надежда, че след тази среща , имат надежда за промяна. Други изразиха съмнения, че нещо ще се промени, защото слушат подобни обещания от 6 години и затова се чувстват като “ мишки, които се въртят постоянно в една централа“.