дом Общество Каменна кариера „изяжда“ Родопската яка! 6 села готвят нови протести

Каменна кариера „изяжда“ Родопската яка! 6 села готвят нови протести

642
ДЯЛ

От „Екогласност“ алармират за сериозно превишение на нормите за запрашаване при работа и превозване на добитите материали;
Общопрактикуващият доктор Костадин Сотиров обяви, че през изминалите 20 г. има над 10 пъти увеличение на хроничните респираторни заболявания

Шест села от Родопската яка готвят нови протести срещу каменна кариера, която трови здравето на хората и нанася непоправими щети върху природата.
„Живеем в облаци от прах, а къщите ни се напукват при всеки взрив“, оплакаха се местните по време на мирния протест в събота. Над 300 души от пловдивските села Белащица, Цар Калоян, Брани поле, Брестник, Марково и Гълъбово се събраха в подкрепа на каузата. Местните скочиха срещу намерението на концесионера „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД да увеличи площта на кариерата с още 50,534 дка и да подпише нов договор за 25 години.
„Разширяването на територията за работа ще доведе до екокатастрофа. Новият терен навлиза в границите на историческия връх Цар Калоян, а това ще бъде пагубно и за ландшафта“, обявиха протестиращите.
Лидерът на „Екогласност“ Емил Георгиев показа снимки от дрон, които разкриват, че и в момента концесионерът скандално е излязъл извън договорената територия. Заради нарушения работата може да бъде спряна и веднага, стана ясно от думите му. За неспазване на ангажиментите от страна на „Холсим“ Георгиев е сезирал министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на околната среда и водите Нено Димов и шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. Според документа, концесионерът не предприема мерки за възстановяване на нарушените от дейността си територии по източните била на Калояновите възвишения, в северните части на централните Родопи. Пропуски има в управлението на отпадъците, както и ангажиментите за рекултивацията на засегнатите площи, което поставя под риск опазването на естествените природни ресурси.
От „Екогласност“ алармират за сериозно превишение на нормите за запрашаване при работа и превозване на добитите материали. Не се спазва изискването за редовно измиване на пътищата, където се движи тежката строителна техника и шосетата са покрити с разливи от гориво и смазочни течности, се посочва в жалбата. Камионите създават сериозни предпоставки за катастрофи заради неспазване на правилата за движение, липсва маркировка, а шофьорите трябва да внимават и за изсипаните на платното отпадъци. В писмото се настоява за проверка на нормите за замърсяване на въздуха и почвите, за нивото на шума вследствие на взривните дейности, както и за задълженията на концесионера за разделно събиране на отпадъците и рекултивация на засегнатите участъци. „Заставаме зад хората, защото искат да защитят природата и здравето си“, каза Георгиев на мирния протест в събота. „Всички тук имаме една кауза- краят на концесията, никакво разширяване на зоната и никакви нови 50 дка от нашата планина. Трябва да се спрат спекулациите, че дейността на кариерата е безвредна. Имам малка къща в Белащица и всяка сутрин бърша половин пръст жълт прах като брашно от плота на масата си отвън. Това го дишаме ние и нашите деца. От нас зависи това безобразие да бъде спряно“, заяви по време на демонстрацията ректорът на Пловдивския университет Запрян Козлуджов.
Общопрактикуващият доктор Костадин Сотиров обяви, че през изминалите 20 г. има над 10 пъти увеличение на хроничните респираторни заболявания, заради високото запрашаване и изгорелите газове, а най-голям е ръстът при най-малките жители. От 2-3% през 1998 г., в момента е 17%. „Процентът на такива заболявания тук е два пъти над средните нива за страната. От Белащица не просто се добиват инертни материали, а се копае в здравето на децата ни. Преди 20 години направихме първите протести срещу дейността на кариерата. Тя трябваше да е с малък добив, а виждаме какво се случва сега. Половината планина е изядена“, каза д-р Сотиров. Той подчерта, че дейността на концесионера е в нарушение на всички санитарни норми и поиска рекултивация на изсечените части от планината още сега и незабавно спиране на добива на инертни материали. Протестиращите се надяваха да се срещнат с представител на концесионера и да изложат исканията си, но такъв не дойде. От фирмата предлагат да бъде сформиран Обществен консултативен съвет като орган за засилване на сътрудничеството с местната общност. Целта е населението да бъде подробно информирано за изпълнението на договора и намеренията на фирмата. В него трябва да участват представители на селото, община „Родопи“ и кметът на Белащица.

plovdiv168.com