дом Икономика Каназирева дава месец да бъдат махнати новите бариери в центъра

Каназирева дава месец да бъдат махнати новите бариери в центъра

104
ДЯЛ

Община Пловдив трябва да премахне бариерите, монтирани на две места в центъра на града – ул. „Желевзарска“ в квартал „Капана“ и ул. „Дондуков“ при сградите на БНР И БНТ.

Решението на областния управител Дани Каназирева е взето на базата на извършена административна проверка. То трябва да се изпълни в срок от един месец и не подлежи на обжалване.

Бариерата в „Капана“ попада в защитена територия за опазване на недвижимото културно наследство, а проектът за монтирането на такова съоръжение и изграждане на караулка трябва да е съгласувано с НИНКН.

Освен това регулирането на достъпа на превозни средства до въпросните улици нарушава режима за ползване на публичната общинска собственост, а за блокираното преминаване няма решение на Пловдивския общински съвет.

Липсва и решение на Експертния съвет на Общинската комисия по безопасност на движението.

Каназирева отхвърля и аргументите на Общината, че бариерите са изградени по плана за противодействие на тероризма и са свързани с окончателния проект на генерален план за организацията и движението за всички улици.

Ресорният заместник – кмет Йордан Ставрев заяви, че до момента в община Пловдив няма официално постъпило становище на областния управител за премахването на бариерите на ул. „Дондуков“ и на „Железарска“. „Ако бъде входирано, предстои обсъждане на решението на Каназирева и едва тогава щесе произнесем“, каза пред Радио Пловдив Ставрев.

Той беше категоричен, че поставянето на двете бариери е законосъобразно. Приети са необходимите нормативни документи – заповед за утвърждаване на Генералния план за организация на движението, две решения на Общинския съвет, гласувн бюджет. „Ако има допуснат административен пропуск ще го премахнем“, уточни Ставрев.