дом Общество Кой какво каза в кметския дебат

Кой какво каза в кметския дебат

127
ДЯЛ

Пловдив – вторият град у нас, е на 7-о място по размер на заплатите. Това е един от големите му проблеми. По това се обединиха 4-мата участници в изборния дебат по Нова тв – Здравко Димитров от ГЕРБ, Дани Каназирева от “Съюз за Пловдив”, Николай Радев от БСП и Славчо Атанасов (НФСБ и ВМРО).

“Област Пловдив е най-бързо развиващата се в България, инвестициите са над 2 млрд. лв., но самият Пловдив е офис – всички икономически зони са извън града. Затова трябва да се приобщят “Родопи” и “Марица”, заяви Здравко Димитров. Според него трябва да се въведат е-услуги, общината да се обърне към бизнеса и да бъде редуциран данъкът за МПС, за да не бягат транспортните фирми от Пловдив. За 4 г. голямата задача е Пловдив да настигне по заплати София и да се създадат по-благоприятни условия за бизнеса, убеден е той.
Бизнесът иска работна ръка и кметът може да насочва обучението в тази посока. Доходите са ниски, защото се работи на ишлеме, каза пък Николай Радев.
Битката за присъединяване на нови територии към Пловдив, където е индустриалната зона, я започнахме ние с д-р Иван Чомаков, похвали се Славчо Атанасов.
Дани Каназирева влезе в дебат с него, когато той обясни, че бизнесът не трябва да бъде рекетиран от партийни централи. “Г-н Атанасов, помним вашето управление, то не беше обърнато към бизнеса”, напомни му тя и допълни, че е станал кмет с подкрепата на ГЕРБ, а после е завил към БСП.
Атанасов настоя, че докато бил кмет, градът бил с най-ниски данъци в България. “Бяха намалени през втората година от мандата ви, когато БСП влезе в управлението”, припомни Радев.
Димитров продължи с идеите – да има външен ринг, нов мост над Марица и да се завърши транспортният подлез “Модър – Царевец”, за да не се задъхва Пловдив, докато опонентите му разнищваха слухове.
Каназирева вметна подозрение, че сегашният кмет Иван Тотев, когото Бойко Борисов отстрани, играел за Славчо Атанасов. Левият Радев пък настоя да се търси отговорност от Тотев къде изчезнаха парите за електронната система, която не работи.
Според Каназирева транспортът на Пловдив бил приватизиран и ограбен по времето на Славчо Атанасов в полза на тогавашен съветник от БСП. Тя поиска ревизия, нова транспортна схема и ново общинско дружество, което да кандидатства за евросредства.
Славчо Атанасов, който бе атакуван от опонентите заради завоите към БСП, заподозря в същото Здравко Димитров.
“Винаги съм бил член на ГЕРБ и участвах в предишните избори като независим, защото не бях съгласен с някои практики в управлението на настоящия кмет. Нямам зависимости и съм го доказал”, отвърна Зико.
Plovdiv168.com