дом Криминале Конфискуват каракала от Пловдив

Конфискуват каракала от Пловдив

365
ДЯЛ

Екоинспекцията в столицата обяви, че е регистрирала по грешка дивата котка като домашна, но разрешителното вече е анулирано, а служителят издал документа вече не заема тази длъжност. Собственикът на каракала не иска да се разделя с него, но по Закона за защита на животните, дивата котка ще бъде конфискувана от държавата, предаде БТВ.

След разходката си из пловдивските улици каракалът Гръм се прибра в Милано, заедно със собствениците си. Стопаните му са категорични, че няма да го дадат на държавата.

Законът у нас забранява отглеждането на дивите котки като домашни любимци, твърдят експерти. Те определят регистрацията на Гръм като грешка.

„С тази грешка на администрацията е даде един много грешен сигнал и на хората, които искат да си закупят такива животни, и на онези, които се занимават с този бизнес, които досега са били с усещането, че съвсем легално са внасяли котенцата”, коментира Явор Гечев от „Четири лапи”.

От екоинспекцията наистина са направили регистрация на дивата котка през 2017 г. по стария Закон за биологичното разнообразие, но с новия закон – тя е отменена. Животното ще бъде конфискувано. Ще има и солена глоба – от 2 до 3 хил. лв.

В Пловдив няма нито един каракал, регистриран като домашен любимец, твърдят от местната инспекция. В квартал „Южен” обаче сигнализират за втора дива котка, освен избягалия Гръм.По закон у нас диви котки може да се отглеждат единствено в зоопарк или в спасителен център, но в никакъв случай – у дома.