дом Криминале Корумпираната данъчна се изправя пред съда

Корумпираната данъчна се изправя пред съда

43
ДЯЛ

Окръжна прокуратура – Пловдив предава на съд високопоставена данъчна служителка за търговия с влияние и вземане на подкуп.

59-годишната Ренета Иванова, началник отдел в пловдивската дирекция на НАП, е поискала 4 хиляди лева за да фалшифицира документите от проверка на фирма, при която са открити нарушения за 50 хиляди. Тя дори обяснила, че с парите от подкупа ще се плати на други двама инспектори, за да се прикрие нарушението.

Случаят е от началото на тази година, когато инспекторите направили ревизия на пловдивска фирма за търговия с български и вносни облекла. След месец управителката потърсила информация за резултата от проверката, при което била извикана от данъчната на лична среща за подробно обяснение.

На 18 февруари двете се срещнали и данъчната съобщила, че проверката е установила крупни документни несъответствия за около 50 000 лева. Тогава казала на силно притеснената бизнесдама, че това може да се уреди срещу 4 хиляди лева и ще направи така, че проверката да приключи без констатации за нарушение.

Договорили се парите да се предадат на две равни вноски.

Управителката обаче алармирала в прокуратурата и на 24 февруари данъчната била арестувана при предаването на сумата. При разследването Ренета Иванова е направила пълни самопризнания с обяснението, че спешно и трябвали пари заради тежки здравословни проблеми.

В момента тя е пусната под гаранция от 3 000 лева.

Ако бъде призната за виновна, служителката може да получи до 6 години затвор или глоба до 5 000 лева.