дом Култура Кръстовден е!Един от най-големите християнски празници

Кръстовден е!Един от най-големите християнски празници

238
ДЯЛ

Днес отбелязваме църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен, наречен още Кръстовден.
В православния календар 14 септември е ден в памет на Христовите страдания, в чест на Въздигането на кръста.
Българската православна църква извършва поклонение пред кръста Господен четири пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. Това е един от Дванадесетте велики християнски празника.
По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.
Народът вярва, че на Кръстовден „денят и нощта се кръстосват“, което ще рече, че стават равни по времетраене. Смята се, че на този ден настъпва есенният сезон – времето се застудява, водите на морето и реките изстиват. От Кръстовден може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се „осветява“ семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът. На Кръстовден се спазва строг пост, „говеее се за кръста” и не се яде нищо червено: червен пипер, домати, репички, червени ябълки. На трапезата се слагат грозде, печена тиква, обреден хляб и други задължително постни храни. На Кръстовден най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, наречен Кръстова пита, украсен с голям кръст по средата.
В миналото обаче, в противовес на църковния канон, който изисквал строги пости, дедите ни свързвали празника със събори, панаири и курбани.
С особена тържественост се отбелязва празникът в местността Кръстова гора в Родопите. Там се счита, че от векове почива частица от самия Господен кръст, която е причината за многобройни чудеса, случили се на това свещено място. Днес на това място се стичат хора от цялата страна, които вярват, че ще получат изцеление на болестите, успокоение на душите, повече сила и късмет. Популярно е вярването, че ако се пренощува в навечерието на Кръстовден, 14 септември, на открито, болните ще бъдат излекувани от болежките си. Хората вярват, че на камъчетата на Кръстовия връх има изобразени кръстове, които носят късмет.

На този ден професионален празник имат огнеборците и чакръкчиите, а имен ден: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Кана, Кънчо, Криста, Кристин, Кристина, Кристиян.