дом Здраве Нарастват уврежданията на бъбречната функция заради произволен прием на медикаменти

Нарастват уврежданията на бъбречната функция заради произволен прием на медикаменти

555
ДЯЛ

Произволното и неконтролируемо приемане на различни медикаменти с нефротоксичен ефект повиши броя на болните с нарушена бъбречна функция. Вече много често пациенти търсят помощ в отделенията по нефрология заради бъбречно увреждане след продължителен прием на медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, антибиотици, хормоноактивни препарати, диуретици, невролептици и др. Това заяви проф. д-р Димитър Димитраков, консултант на отделението по нефрология в УМБАЛ-Пловдив.

По думите му през последните 20 години е нараснал броят на хората, които сами си назначават терапия или се лекуват по интернет и без медицински контрол приемат различни лекарствени средства.

Нестероидните противовъзпалителни средства са едни от най-употребяваните препарати в световен мащаб. Голяма част от тях са без лекарско предписание, което е причина и за злоупотребата. Те са лекарствени средства с периферен обезболяващ, понижаващ температурата и противовъзпалителен ефект. Най-популярните медикаменти са аспирин, ибупрофен, напроксен, нурофен, които са лекарствени форми без рецепта. Когато се приемат продължително, без системен контрол от лекар, те водят до изменения в бъбреците. В резултат на това настъпва нарушение на бъбречната функция, обясни професорът.

Съветвам хората, които имат оплаквания от болки в двигателния апарат, непременно да търсят консултация с лекар и в никакъв случай да не приемат медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни средства неопределено дълго време, каза още специалистът.