дом Общество НСИ се готви за преброяването догодина

НСИ се готви за преброяването догодина

18
ДЯЛ

На 22 януари започва официалното национално преброяване на населението в България, което ще бъде 18 по ред. Очакванията на НСИ са то да приключи до края на април.

Започна и подготовката на преброяването на населението на територията на Община Пловдив. Председателят на НСИ Сергей Цветарски се срещна с кмета на Здравко Димитров, за да изяснят методиката на кампанията.

В предварителния етап, който тече в момента, ще бъдат очертани районите, като се обхождат жилищни сгради, без да се провеждат срещи с живеещите. Това дава реална представа и за жилищния фонд, който не фигурира в регистрите, както и кои сгради вече не съществуват.

„Данните, които подаваме ще бъдат раздробени по микрорайони и обобщени за цялата община. За Пловдив ще са необходими между 400 и 1000 преброители, предварителният обход ще ни даде ясна представа какъв ресурс ще работи във вашия град“, обясни на кмета, председателят на НСИ.

Той добави, че от Института прилагат различен подход, в зависимост от жителите на всеки район, като се е случвало преброителите да посещават по три пъти един адрес, за да съберат необходимите данни. Глобата при категоричен отказ от участие в преброяването е 160 лева.

В първите 10 дни гражданите ще имат възможност да се преброят електронно, след което ще се включат преброители, които ще обикалят по адреси.

Единственото опасение на специалистите е, че преброяването може да остане само електронно, ако има втора вълна, предизвикана от епидемията от COVID – 19.