дом Общество Общината и ВиК с парична помощ за семейството със съборената къща

Общината и ВиК с парична помощ за семейството със съборената къща

211
ДЯЛ

Община Пловдив ще подкрепи семейство Будакови, чиято къща в центъра на града бе срутена при изкопни дейности на ново строителство. Подготвя се предложение до общинския съвет за отпускане на еднократна помощ от 2000 лева, съобщи заместник- кметът Анести Тимчев.

Той е разговарял и с управителя на ВиК Спартак Николов, чийто служител е Будаков, за оказване на парична помощ до 2000 лева на пострадалото семейство.

Много скоро се очакват резултатите от проверката на РДНСК и общината за причините за инцидента.

Тимчев отново повтори, че къщата не може да се обитава и добави, че на семейството е предложен апартамент в Център за временно настаняване. „Той е модерен и чист, но тъй като строителят предложи апартамента си, който е на 500 метра от съборената къща Будакови предпочетоха да се настанят в него. Ползването му няма срок“, обясни заместник – кметът.

На този етап покъщнината и вещите на фамилията остават в старата къща, но те не могат да бъдат взети. Разрешение затова може да даде само Строителният контрол. „На никой не препоръчвам да влиза вътре, защото къщата може всеки момент да се срути. Опасно е вътре и стоенето около къщата“, предупреди Тимчев.

От строителната кампания е осигурена денонощна охрана, улицата е затворена изцяло, за да се предотврати преминаването в близост до опасната постройка.

Предстоят преговори между Будакови с инвеститора какво трябва да се случи. Строителят и инвеститорът са готови с предложения към семейството как да бъдат компенсирани за срутената им къща.

Община Пловдив ще съдейства по най- бързия начин за издаването на необходимите документи на семейство Будакови.