дом Общество Организират вечеря ифтар тази вечер пред Джумая джамия

Организират вечеря ифтар тази вечер пред Джумая джамия

127
ДЯЛ

За трета година представители на всички етнически общности са поканени на специалната вечеря ифтар, която се дава традиционно по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Домакини на тържествената вечеря, която ще бъде на откритите площи пред Джумая джамия, са Районното мюфтийство и мюсюлманското настоятелство в Пловдив.

На нея ще присъстват представители на местното управление, на всички вероизповедания и медии. Гостите ще приветства консулът на Република Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани. По време на Рамазана мюсюлманите спазват строг пост, така, както християните преди Великден и Рождество Христово.

Това са дни на опрощението, покаянието и милосърдието, време на съпричастност към хората в нужда. От зазоряване до залез вярващите се въздържат от храна, а през светлата част на деня не пият дори вода. Темата на „кръглата маса“ и дискусията между различните вероизповедания тази вечер е „Постите в различните религии“.

Тя се организира от председателя на Джамийското настоятелство и член на Фондация „Заедно“ г-н Ахмед Пехливан. Преди началото на вечерята, се очаква да има и специална изненада за гостите, с която представителите на турската общност в Пловдив ще покажат своята съпричастност към каузата на града ни като Европейска столица на културата.

Вечерята ще започне в 20:42 ч., след залез слънце. На нея ще присъстват и всички членове на Фондация “Заедно”, които са представители и на трите авраамически религии – юдаизма, християнството и исляма.