дом Култура Отбелязваме 24 май – Деня на просветата, културата и славянската писменост

Отбелязваме 24 май – Деня на просветата, културата и славянската писменост

239
ДЯЛ

България празнува Деня на славянската писменост и българска просвета и култура с шествия, концерти, общоградски и академични тържества, както и с отслужване на молебени. На този ден прославяме делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий. През 1851 година по идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира първото тържество, посветено на Светите братя. Инициативата на пловдивските учители е подета и в други градове през 60-те години на ХІХ в. 11 май по стар стил и 24 май по нов стил постепенно се превръща в общобългарски празник на просветата.

С тържествено честване на площад 11-ти май пред Хумантиранта гимназия „Св. Кирил и Методий и празнично шествие Пловдив ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Празникът започва с връчване на отличия на заслужили учители в актовата зала на хуманитарната гимназия. Пред паметника на Светите братя и в   присъствието на представители на различни културни и образователни институции, ученици, граждани кметът Иван Тотев и  началникът  на Регионално управление образование Иванка Киркова ще приизнесат празнични слова. 

Под звуците на химна „Върви народе, възродени!“, шествието, водено от училищния Мажоретен състав  и Духов оркестър Пловдив ще премине през ул. Райко Даскалов“, Римския стадион, стълбите на „Каменица“  до площад „Стефан Стамболов“. Представителни групи на всички  пловдивски училища традиционно се включват в празничното шествие.

Началото на празничния концерт на сцената пред Общината е от 11 ч. с участието на хора на Пловдивските момчета „Стефка Благоева“, хор „Детска китка“, вокални и танцови групи.