дом Други От архивите: Държавна сигурност мъмри Вуцов – пускал Аян Садъков в националния

От архивите: Държавна сигурност мъмри Вуцов – пускал Аян Садъков в националния

519
ДЯЛ

На 56 години ни напусна един голям човек и футболист – Аян Садъков! Има хора, които са ти приятни и без да ги познаваш лично – Аян е един от тях. Човекът, който даде сърцето си за футбола и Локомотив. Днес той изгуби най-тежката си битка.

Да премине даден футболист от пловдивския „Локомотив“ в „Ботев“, някога бе равно на богохулство и не се прощаваше. Това направи Аян Садъков през 90-те години на ХХ век и част от феновете на „смърфовете“ още му се сърдят, тъй като той е
израснал на „Лаута“.

Но и Садъков има за какво да се сърди, тъй като на 33 години родният му клуб го обявява за футболен „мъртвец“.

Садъков е абсолютен рекордьор в България по участия във всички национални гарнитури на страната със 172 мача и 37 гола. Точната статистика в международната му кариера е: Мачове за националния отбор: 80 (9 гола); Участник на СП
Мексико’86 (4 мача/0 гола); Мачове за олимпийския национален отбор: 24 (3 като капитан) и 7 гола; Мачове за младежкия национален отбор: 25 (6 гола); Мачове за юношеския национален отбор: 43 (15 гола).

Аян е юноша на любимия си „Локомотив“ (Пд), с който записва 350 двубоя със 150 гола, а в чужбина е играл за португалския „Белененсес“. С „Локо“ (Пд) става носител на Купата на Съветската армия (1983) и бронзов медалист в „А“ група (1992). Достига до трето място в шампионата и с „Ботев“ (Пд), 1995 г.

Заради произхода си Садъков създава проблеми и на някогашния национален селекционер Иван Вуцов. Това става в разгара на така наречения възродителен процес през 80-те години на миналия век. Държавна сигурност не иска Аян Садков да играе в националния тим, но Вуцов не се вслушва в неекспертните мнения.