дом Криминале От прокуратурата разкриха подробности за пожара в пловдивската психиатрия, отнел 3 живота

От прокуратурата разкриха подробности за пожара в пловдивската психиатрия, отнел 3 живота

242
ДЯЛ

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов разкри какво се е случило по време на трагедията в пловдивската психиатрия, при която загинаха трима души.

„Вече е образувано досъдебно производство, като то е за умишлено причинен пожар при непредпазливост и допускането на смъртта на трима души. В отделението, в което са се намирали болните, е недопустимо внасянето на запалителни средства“, заяви Попов..

„Загиналите са страдали от параноидна шизофрения, което предполага строг охранителен режим, разходки до 2 часа на ден, забранено е вкарването на уреди, с които мога да се самонаранят или да наранят другиго. Такива са изискванията на нормативната база. Изключваме това да е вследствие на неизрядни ел.уреди или инсталация. Всичко е станало в стая номер 17, където бързо се е развил пожар с много висока температура. Иззети са записите, защото в коридора на място има камери“, допълни окръжният прокурор.

„Двама от загиналите са родени през 1961 година, третият – през 1967 година. Те са от различни населени места от Пловдивска област. Поне един от тях е бил скитник. Фелдшерът е направил всичко възможно да ги спаси, силно обгазен е и в момента е в болница. Със сигурност някой вътре е запалил огън, но какъв е бил източникът все още не знаем“, завърши Румен Попов.