дом Икономика Пари има достатъчно, мерките трябва да се актуализират

Пари има достатъчно, мерките трябва да се актуализират

107
ДЯЛ

„В моментна сме в безпрецедентна ситуация в България и в целия свят. Това е една комбинация от заболяване – Ковид-19, плюс икономически и финансови проблеми. Няма готова рецепта в нито една държава за справяне със ситуацията“ Това заяви финансистът Румен Гълъбинов.

Той подчерта, че това налага нещата да се следят внимателно и да се взимат мерки за текущо облекчаване на шока, който страната преживява. Мерките трябва непрекъснато да се актуализират и усъвършенстват.

Като пример, той посочи, че за мярката 60 на 40, насочена към запазване на работните места, трябва да има гаранция, че ще се запази до края на годината, тъй като се очаква втора вълна на заболяването и световната икономика ще попадне във второ дъно на икономическата рецесия. Това налага да се предвидят значителен по обхват и обем мерки, които да тушират очаквания вторичен ефект.

Трябва да се облекчи и процедурата за участие на фирмите така, че да се запази човешкият ресурс – работните места.

„След приключването на летния сезон е възможно огромната маса от хората да се окажат безработни, а това е недопустимо.Те трябва да имат алтернативен вариант.Същото важи и за индустрията“.

Според Гълъбинов, кризата с Ковид-19 е откроила съществуващите проблеми в икономиката. Сред тях са мерките за подпомагане на социално уязвимите групи.

„Трябва да се увеличат социалните плащания и помощи и това няма да натовари фатално бюджета, дори и той да излезе с марък дефицит. Бихме могли да увеличим и доходите на населението, така че да се стимулират вътрешното търсене и вътрешното потребление. Те могат по най-непосредствен начин да способстват за това възстановяване, преди да се е възстановил износът и инвестициите.. Аномалия е в такава ситуация българският бюджет да излиза с излишъци“.

Гълъбинов бе категоричен, че пари има достатъчно и трябва да се огледат внимателно възможностите за финансиране. И предупреди, че парите трябва да бъдат изразходени ефективно“.

„Трябва да се постараем да извадим малките камъчета от обувките си, за дани се позволи да ходим по-бързо и по-ефективно и да протича наистина тази конвергенция с останалите европейски държави, към която се стремим по линия на кофезионните и възстановителните фондове от кризата.“