дом Общество Пловдивчани създават емоционална карта на града в месеца на любовта

Пловдивчани създават емоционална карта на града в месеца на любовта

425
ДЯЛ

В месеца на любовта пловдивчани създават емоционалната карта на града, като отбелязват местата, на които са разменили целувка. Проектът „Mind the kiss“, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, е посветен на любовта и градските пространства, съобщиха от пресцентъра на Фондация „Пловдив 2019“. Той се координира от италианската организация Cescot Veneto в партньорство с Confesercenti Bulgaria и Frase Contemporary Art и се реализира от италианската фотографка Сабрина Белензиер.

През този месец екипът на „Mind the kiss“ насърчава жителите на Пловдив да споделят любовта. Един от незабравимите начини, по които могат да я запечатат, е да се включат в най-мащабното й картографиране. За да стане част от проекта, всеки може да публикува в профила си във Facebook снимка или кратък видеоклип на любимото си място като постави #mindthekiss и посочи къде се намира – географското положение.

Местата и разменените на тях целувки се събират до март, като чрез тях екипът създава алтернативен маршрут на града. В резултат емоционалната карта ще бъде представена по време на финална изложба по проекта на 6 април в читалище „Алеко Константинов“, посочват още от Фондация „Пловдив 2019“.

Изложбата ще представи детайли от тези градски места /символични места на любов и привързаност/, които Сабрина Белензиер ще селектира в серия от фотографии. Заедно с професионалните кадри, експозицията ще разказва и историите, които пазят местата живи чрез подбран архив от личните снимки на участниците.

За да допълни атмосферата на индивидуалните и колективни любовни паметници, в изложбата ще бъде включена и звукова инсталация с гласовете на пловдивчани и неповторимите им преживявания. Посетителите ще могат да усетят миналото и настоящето в романтиката на града и да вземат със себе си „Емоционална карта на Пловдив“, в която да търсят нови маршрути на любовта.

Романтичните истории и любими места могат да се изпращат и на електронната поща на проекта, както и да се оставят архивни снимки и разкази от минали и настоящи спомени в СКЛАД – новото място за култура и изкуство в Тютюневия град, се посочва още в съобщението.