дом Скандално Пловдивчанката, убила двама британци на пътя, ще лежи в затвора 20 месеца

Пловдивчанката, убила двама британци на пътя, ще лежи в затвора 20 месеца

806
ДЯЛ

Тираджийката от Пловдив, която предизвика тежка катастрофа във Великобритания, довела до смъртта на двама души, заради „глупава“ маневра на магистралата, ще лежи в затвора 20 месеца, пише Lincolnshire Reporter.
Ирина Еленкова от Пловдив карала камиона си без да забележи, че част от ремаркето му се намира в отсрещното платно и така го блокира. Така в него се удря Мини Купър и шофьорът Марк Лейси и неговият спътник Алекс Шериф загиват на място. Пред съда стана ясно, че Еленкова имала редовно свидетелство за правоуправление на камиони над 13,5 тона, но то било издадено едва преди 2 месеца. Непосредствено след катастрофата тя излъгала полицията, че зад волана е бил нейният партньор Костадин Танев. Причина за това била, че по време на инцидента тя е била просрочила разрешените часове за шофиране и е трябвало в момента да почива. Наместо това карала тежката машина, използвайки картата на Танев за тахографа. Пред съда свидетел, който карал зад камиона, описал маневрите на българката едновременно като „глупави“ и „опасни“.
37-годишната Ирина Еленкова се призна за виновна за двата смъртни случая, както и по третото обвинение, свързано с манипулиране на тахографа. Освен, че ще лежи 20 месеца, ще й бъде забранено да шофира за 2 и половина години. Приятелят й Костадин ще остане в затвора шест месеца, забраната му за шофиране е шест месеца. Адвокатът на българката твърди, че тя е съсипана от случилото се, отбелязва „Блиц“.
„Тя предава своите най-искрени съжаления. Би искала да направи всичко, ако можеше да върне времето назад. Направила е грешно решение. Било е въпрос на грешна преценка. Никога не е подозирала, че ще се озове в подобно положение. Има две малки деца в България. Имала е и много проблеми, докато успее да си уреди попечителството върху тях.“ Танев също се признал за виновен в манипулиране на тахографа. Той ще бъде освободен веднага, тъй като вече е излежал шестмесечната си присъда в ареста.
Plovdiv168.com