дом Скандално Полицаи спечелиха дело срещу мъж, подмамили го да шофира под въздействието на...

Полицаи спечелиха дело срещу мъж, подмамили го да шофира под въздействието на алкохол

1429
ДЯЛ

Натъкнахме се на доста странен случай от полицейските хроники, датиращ от януари тази година.

Полицейски патрул се отзовал на сигнал, че на кръстовище на „Пещерско шосе“ и улица „Белица“ има спрян автомобил, който пречел на движението. В него се оказва, че са двама мъже, които спели под въздействието на алкохол.

Униформените им направили тестове с дрегер, като собственикът на автомобила дал проба от 1,02 промила. Обяснението му било, че чакат близък роднина да ги прибере, защото не могат да шофират в подобно състояние.

В последствие полицаите го накарали да измести колата на паркинга на намираща се наблизо бензиностанция след написания фиш за неправилно паркиране. Той изпълнил заповедта им, но миг по-късно се сдобива с акт за шофиране в нетрезво състояние, отнемане на книжката за 12 месеца и глоба в размер на 1000 лева.

Излиза, че мъжът е попаднал в капан от органите на реда, което може и да няма никакъв морал от човешка гледна точка, но от юридическа клопката се оказва напълно законна.

Оспорването на наказания пред Районния и Административния съд е отхвърлено с аргумента, че безспорно нарушение от негова страна е имало.

Законът за движение по пътищата предвижда ясна точка в подобни ситуации, която гласи: „Когато извършителят на административно нарушение е действувал в изпълнение на неправомерна служебна заповед, дадена по установения ред, той не носи административнонаказателна отговорност, ако заповедта не е съдържала очевидно за него нарушение.

Според магистратите излиза, че всеки един шофьор трябва да притежава магистърска степен по право, за да знае коя полицейска заповед е правомерна и коя не е. Подобна точка в закона по-скоро дава право на всеки един водач на пътя да отхвърля полицейските разпореждания. Все пак говорим за „очевидно„, но „според него нарушение„.

Източник: Traffic News